Agrivoltaics in de fruitteelt (BE)

22
Feb

Fruit beschermen terwijl er ook nog energie geproduceerd wordt, het kan met deze unieke oplossing. 

Initieel gestart als een project met de universiteit van Leuven als oplossing voor meer hernieuwbare energie in de landbouw. 

Primeur voor Europa

De eerste opstelling werd boven fruitbomen geplaatst omdat boomgaarden nog steeds makkelijk te oogsten zijn onder zonnepanelen.  Bij de oogst van groenten met grote landbouwmachines is dit veel minder vanzelfsprekend. De opstelling in Bierbeek was een primeur in Europa.  

Voordelen voor de gewassen

De impact van de zonnepanelen op de perenbomen werd grondig getest. De panelen worden hoog boven het veld geplaatst zodat het zonlicht de gewassen nog steeds bereikt en er voldoende ruimte is voor landbouwmachines. De metingen toonden dat de temperatuur onder de panelen ’s nachts hoger ligt en overdag lager. Daarnaast beschermen de panelen de peren gedeeltelijk tegen de felle stralen van de zon of bijvoorbeeld hagel. Dat is goed nieuws voor de peren die de laatste jaren flink wat te verduren kregen door de opwarming van het klimaat.

“Onder de panelen heb je minder verdamping, wat voor betere oogsten zorgt. Onder zonnepanelen kun je een gunstig microklimaat creëren. Het is een nieuwe vorm van klimaatcontrole”, stelt professor Van de Poel.

Allimex Green Power

De rijen zonnepanelen werden geplaatst op de reeds aanwezige constructie voor hagelnetten, op 4 meter hoogte.  De impact van de panelen op de omgeving en de activiteiten bleef zo beperkt. Allimex Green Power zorgde voor montagesysteem SolarSpeed Oost-West en de overige montagematerialen zoals overspanningsprofielen en de benodigde klemmen.