Een staaldak met veilig en robuust PV inlegsysteem?

18
Mar

Allimex Green Power en Falk Bouwsystemen slaan de handen in elkaar!

Een sandwichpanelen dak of staaldak is een van de veelgebruikte dakbedekkingen én zeer geschikt voor zonnepanelen. Maar welke garanties kan je bieden met betrekking tot verschillende belastingen op het dak? Om duidelijke antwoorden op deze vraag te kunnen bieden, moesten er testen uitgevoerd worden. Dat deden we met ons ALLiN inlegsysteem en FALK sandwichpaneel.

Het resultaat? Getest en goedgekeurd!

Twee leading brands slaan de handen in elkaar

Voor de integriteitstesten ging Allimex Green Power (AGP) een samenwerking aan met FALK Bouwsystemen. FALK is een belangrijke producent en leverancier van sandwichpanelen voor diverse bouwprojecten.

De testen werden uitgevoerd op het sandwichpaneel 1100 TR 3+ met staalplaatdikte 0,5mm; een veelgebruikt paneel op bedrijven, stallen, schuren, woningen, kantoren en geconditioneerde ruimten. Aangezien deze panelen vaak gebruikt worden met ons ALLiN inlegsysteem, was het de perfecte set-up voor de testopstelling.

Een professionele testopstelling door Universiteit Hasselt

Op vraag van AGP voerde Universiteit Hasselt een onderzoek uit naar de mechanische integriteit van het ALLiN inlegsysteem op de FALK sandwichdakconstructies. Om alles nauw te onderzoeken, werden er verschillende experimentele testen en simulaties uitgevoerd met betrekking tot de maximaal toegestane opwaartste en neerwaarste druk- en zuigbelasting op het dak.

 

De testopstelling bestond uit een FALK sandwichpaneel, het ALLiN montagesysteem en een zonnepaneel. Met behulp van rubberen matten werd een realistische sneeuw- een windbelasting gesimuleerd. Deze fysieke testen waren de basis voor verdere virtuele simulaties.

 

Het systeem werd getest op de meest extreme weersomstandigheden. Stapsgewijs werden verschillende dakhellingen en krachten uitgetest en dit in verschillende windzones en terreincategorieën. De krachten liepen op tot 411 kg belasting, wat overeenkomt met een winddruk van 2500 Pa (+17 beaufort, te vergelijken met een orkaan).

 

Deze unieke methode bood een uitstekend inzicht in de kwetsbare plaatsen van het systeem en liet ons toe de noodzakelijke veiligheidsmarges te bepalen met betrekking op de druk- en zuigbelasting op het totaalsysteem.

Als bevestigingsmethode kozen we een beugel die met een rivet wordt vastgezet op het sandwichpaneel, in tegenstelling tot andere geteste systemen. De testen wijzen uit dat het systeem stevig genoeg is. Bij de optredende druk- en zuigkrachten treedt er geen faling op bij het volledige systeem of de dakconnectie.

Scope 12 gekeurd

De SCIOS Scope 12-keuring is een elektrische inspectie en certificatieregeling van de volledige PV-installatie met erg rigide keuringsvereisten. Om aan de norm te voldoen, wordt er gekeken naar brandrisico en elektrische veiligheid. Indien er geen gebreken worden vastgesteld, wordt er een Scope 12 keuringsrapport uitgereikt. Zo wordt ook voldaan aan de eisen van de verzekeraar.

Met deze nieuwe integriteitstesten bieden we inspectie- en verzekeringsgewijs een waterdicht dossier aan onze klanten en eindklanten.