Wat is slim laden voor je elektrische wagen?

06
Oct

Slim laden zorgt voor een optimaal laadproces van je elektrisch voertuig. Wanneer je je EV aansluit op de laadpaal, gaat het laadstation verbinding maken met een energiemeter die een signaal geeft welk verbruik er in het gebouw actief is. Je kan zo bijvoorbeeld:

  • Je wagen opladen wanneer je zonnepanelen energie produceren;
  • Je wagen opladen tijdens daluren wanneer energie goedkoper is;
  • Het beschikbare vermogen verdelen om het elektriciteitsnet in balans te houden.

Belang voor gebruikers en ondernemingen

De beheerder van het laadpunt kan dankzij slim laden bepalen hoeveel energie naar het elektrische voertuig gaat. Die hoeveelheid verschilt naargelang het aantal mensen dat gebruik maakt van energie en de capaciteit van het gebouw. De maximale capaciteit wordt zo nooit overschreden.

 

Heb je een laadpaal thuis? Dan kan je via slim laden ook nog extra geld besparen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om enkel automatisch te laden tijdens de daluren of met energie van je zonnepanelen. Je stelt zelf prioriteiten en plant zo de voordeligste laadsessie.

Belang voor het net

Grote verbruikspieken die ontstaan wanneer je een elektrisch voertuig oplaadt, kunnen voor problemen zorgen. Indien vraag en aanbod van het net niet in balans zijn, kan dit resulteren in overbelasting. Daarom is smart charging noodzakelijk voor een evenwicht op het net.