Veelgestelde vragen

Algemeen

Ik wil klant worden, hoe doe ik dat?

Fijn! Indien je klant wil worden kan je dat op bverschillende manieren. Je stuurt een email naar orders@allimex.eu of je registreert je als nieuwe klant op ons portaal 

Hoe verleng ik mijn productgarantie?

Allimex Green Power biedt geen garantieverlenging aan.

Deze vraag je rechtstreeks aan bij de fabrikant. 

Hoe weet ik rond welk tijdstip ik mijn levering kan verwachten?

Je kan ons een telefoonnummer bezorgen via orders@allimex.eu of via het nummer 011/460070 zodat onze chauffeur je een uur / half uur op voorhand verwittigt. 

Hoe weet ik wat de transportkosten zullen zijn?

De transportprijs hangt van verschillende factoren af. Is er een levering mogelijk met een pakketdienst of is er een levering nodig met een vrachtwagen omwille van het gewicht of de afmetingen van de artikelen? Moeten we een kooiaap voorzien? De beste manier is om even contact op te nemen met onze klantendienst op het nummer 011/460070 of een mail te sturen naar orders@allimex.eu.

Het verkeerde product werd geleverd. Het foute aantal werd geleverd of er ontbreekt een product. Wat doe ik nu?

Best neem je even telefonisch contact met ons op, dan bekijken we samen de beste oplossing. Je kan onze klantendienst bereiken van 8 am - 4:30 pm  op het nummer 011 46 00 70 ( BE) en 085 7 32 69 46 (NL)  Je mag ook steeds een email sturen naar orders@allimex.eu.

Welke garantie geeft Allimex?

We bieden: 

 • Levenslange antiroestgarantie op profielen, haken en klemmen
 • 25 jaar fabrieksgarantie op montagemateriaal
 • 10 jaar garantie op panelen
 • 10 jaar garantie op omvormers
 • Fabrieksgarantie op batterijen (neem een kijkje op de product pagina's)
 • Fabrieksgarantie op laadpalen (neem een kijkje op de product pagina's) 
Ik stelde bij levering beschadiging vast aan het product, wat doe ik?

Wij doen er alles aan om tijdens transport schade te vermijden. Loopt het toch  fout, dan vragen we om zoveel mogelijk foto's te maken van het beschadigde product en deze te emailen naar aftersales@allimex.eu. Wij nemen vervolgens contact met je op om een oplossing te bespreken. 

Batterijen

Wat bedoelt men met aanvaardingsplicht?

Zoals alle andere batterijen is de thuisbatterij onderworpen aan de terugnameplicht of aanvaardingsplicht door de producent/invoerder.

Dit is op Europees niveau geregeld. De fabrikant/producent moet via de installateur de mogelijkheid voorzien om de thuisbatterij terug aan de fabrikant te bezorgen.

Fabrikant/producent is de onderneming die de batterijen op de Belgische markt brengt en dus de aanvaardingsplicht heeft in België.

De terugnamekost is geprovisioneerd bij de fabrikant/producent die aangesloten is bij Bebat. Bij einde leven van de thuisbatterij kan je kosteloos de batterij overlaten aan het verkoopnetwerk waar je de thuisbatterij hebt gekocht.  De terugnamekost voor recyclage van een thuisbatterij die al gauw 50 kg weegt, kan in functie van de chemie van de thuisbatterij oplopen tot wel 120 euro.

 

hoeveel kost de recyclage bijdrage van een huisbatterij?

De bijdrage wordt berekend aan de hand van het gewicht van de batterij. Controleer steeds je offerte om te zien of deze recyclage bijdrage  vermeld is. Ben je installateur, contacteer dan onze klantendienst voor meer informatie 

Er wordt een recyclage bijdrage aangerekend bij aankoop van mijn thuisbatterij, waarom?

In België heeft de verdeler van thuisbatterijen een terugnameverplichting, dat houdt in dat die verdeler de ophaling van batterijen voor recyclage op zich neemt en zich ertoe verbindt geretourneerde batterijen van eindklanten te aanvaarden.  De kosten van deze verwerking worden aan  de consument  verrekend bij aankoop van een thuisbatterij. Uiteraard kan je de batterijen enkel terugbrengen bij de oorspronkelijke verdeler, dus niet bij eender welke distributeur. Jouw batterij werd bij verkoop geregistreerd en de 'recyclage' bijdrage werd reeds aan de kant gezet om aan het eind van het leven van de batterij deze kost te dragen. Vraag daarom steeds aan jouw installateur, wat de herkomst is van je thuisbatterij, en of de recyclage meerkost in de offerte zit. 

Ben je installateur - zorg er dan voor dat je eindklant goed op de hoogte is van waar de batterij in eerste instantie werd aangekocht,  en geef voldoende informatie rond recyclage. . 

Bij Allimex rekenen  wij deze kost aan als een extra 'item' op de factuur. 

voor meer informatie kan je steeds terecht op de website van onze partner Bebat www.bebat.be

Hoe recycleer ik een thuisbatterij - mijn batterij is end of life

Bij de aankoop van een huisbatterij een wordt een meerkost aangerekend voor de uiteindelijke recyclage van de batterij als die einde leven  is.  In ruil daarvoor kan je jouw 'end of life batterij'  inleveren bij de oorspronkelijke verdeler. Deze zorgt dan op zijn beurt voor een professionele ophaling van batterijen, die dan weer kunnen gerecycleerd worden. . Dit geldt eveneens voor alle batterijen die bij Allimex Green Power worden gekocht. Als invoerder heeft Allimex Green Power terugname verplichting. Contacteer jouw installateur om te zien wat de oorsprong is van jouw batterij en of de recyclage bijdrage  reeds werd aangerekend. 

Wij registreren alle batterijen vooraleer ze naar de klant gaan, zo kunnen we perfect opsporen of je batterij wel degelijk van bij ons afkomstig is.

Mijn huisbatterij werkt niet- wat doe ik?

In eerste instantie contacteer je best jouw installateur. 

Die zal bekijken wat het probleem is en welke garantievoorwaarden geldig zijn voor jouw specifiek geval.

In het geval dat de batterij niet kan worden hersteld, en nog onder garantie is, zal die worden ingeruild volgens de garantievoorwaarden. 

Als invoerder heeft Allimex Green Power terugname verplichting. Dat wil zeggen dat je bij aankoop van een huisbatterij een meerkost wordt aangerekend voor de uiteindelijke recyclage van de batterij als die 'end of life ' is . Dit geldt voor alle batterijen die bij Allimex Green Power worden gekocht. Contacteer jouw installateur om te zien wat de oorsprong is van jouw batterij en of de recyclage batterij reeds werd aangerekend.

Van welke subsidies kan ik in Vlaanderen genieten?

Wie na 31 maart 2021 een een premieaanvraag indient, komt in de nieuwe regeling:

 • de premie is maximaal 2550 euro:
  • 300 euro/kWh voor de eerste 6 kWh
  • bijkomend 250 euro/kWh van 6 tot 9 kWh

De premie kan nooit meer bedragen dan 40% van de investeringskosten.

Voor een volledig overzicht : www.energiesparen.be/thuisbatterij

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een systeem bestaat meestal uit zonnepanelen, een batterij, een omvormer en een elektriciteitsmeter. De zonnepanelen zetten zonlicht om naar elektriciteit. De stroom die van je zonnepanelen komt, is gelijkstroom. Om je huishoudapparaten of de verlichting te laten functioneren, maakt een omvormer er wisselstroom van. De batterij kan in het gelijkstroom- of in het wisselstroom gedeelte staan.

Wat is de rol van de omvormer?

De omvormer is één van de belangrijkste onderdelen van een thuisbatterijsysteem. Hij is verbonden met de elektriciteitskast, de thuisbatterij en eventueel met de zonnepanelen. Via de elektriciteitskast zorgt de omvormer ervoor dat de elektriciteit, geproduceerd door je zonnepanelen of afkomstig uit je thuisbatterij, ter beschikking komt van je woning. Via de elektriciteitskast kan de omvormer ook stroom van de zonnepanelen of eventueel van het net in de batterij opslaan. Het hele systeem is volledig geautomatiseerd.

Werkt elke omvormer met eender welke batterij?

Jammer genoeg niet. Heb je al een solar installatie, dan moet je eerst nagaan of je omvormer "batterijklaar" is.  Indien je omvormer niet "bidirectioneel" is, kan je kiezen voor een extra omvormer, of de huidige omvormer vervangen door een 'hybride' exemplaar. 

Hoe kies je de juiste batterij?

Je toekomstige thuisaccu is afhankelijk van  je elektriciteitsverbruik en de grootte van je (huidige of toekomstige) zonnepaneleninstallatie. De nodige hoeveelheid opslagcapaciteit van je thuisbatterij hangt af van je verbruiksprofiel, de sterkte van je omvormer, de toestellen die je gebruikt en de lokaal beschikbare stroomproductie. Door je batterij tegelijkertijd met je zonnepanelen te installeren, houd je uiteraard meteen rekening met al deze aspecten.

Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij?

Dat is heel sterk afhankelijk van jouw specifieke situatie. Belangrijke factoren zijn:

 • Heb je al zonnepanelen?
 • Aan welk btw-tarief kan je laten plaatsen? 6% of 21%?
 • Wat betaal je momenteel voor je elektriciteit?
 • Heb je recht op subsidies en wens je daar gebruik van te maken?
 • De kwaliteit van de gekozen thuisbatterij.

Doorgaans zien we terugverdientijden van 8 à 10 jaar.

Een thuisbatterij biedt echter veel meer persoonlijke voordelen, dus enkel naar terugverdientijd kijken is niet voldoende:

 • Met een thuisbatterij zal je veel minder blootgesteld worden aan toekomstige prijsstijgingen van de elektriciteitsprijzen. Niet onbelangrijk als je bedenkt dat de elektriciteitsprijzen de afgelopen tien jaar stegen met gemiddeld 6% per jaar!

Je draagt je steentje bij aan het verlagen van de CO2-uitstoot en dus de klimaatopwarming. Je wordt deel van de oplossing.

FIREFLY - Kan ik volledig off grid?

Dat kan maar is financieel niet interessant. De investering is veel te groot en je kan geen zonne-energie van de zomer meenemen naar de winter.

De firefly heeft een 3 kW EPS (electricity power supply) uitgang op de omvormer. Indien de installateur deze uitgang op een aantal kringen van de woning heeft gekoppeld, kunnen deze kringen onder spanning blijven bij het wegvallen van het elektriciteitsnet. Binnen de 10 msec schakelt deze EPS uitgang over van het grid naar de batterij bij uitval van het net.

Werken mijn zonnepanelen nog als het elektriciteitsnet is weggevallen?

Zolang als de batterij actief is, kunnen de zonnepanelen blijven werken en stroom geven aan de kringen die aan de EPS uitgang gekoppeld zijn. Daarnaast kunnen ze ook de batterij laden bij overproductie.

Maakt de FIREFLY lawaai?

De FIREFLY is niet actief gekoeld. Door de robuustheid en goed rendement is geen ventilator nodig voor de koeling.

Is er brandgevaar als ik een FIREFLY batterij in mijn huis monteer?

Elk elektrisch apparaat of batterij kan bij kortsluiting of technisch defect vuur vatten.

 • Door het gebruik van LiFePO4 als batterijtechniek is het risico zeer beperkt, en bij eventuele brand kan er gewoon geblust worden (bij Li-ion is dat niet het geval).
 • Door het gebruik van ALU behuizing van de batterij, overdrukventiel per module, 240 Wh per module (maar 4 modules nodig voor 1 kWh storage) en een degelijke temperatuur- en spanningsmonitoring, is de veiligheid zeer hoog.
Gaat mijn verzekering omhoog indien ik investeer in een batterijsysteem (BE)?

In België normaal gezien niet, je hebt wel meldingsplicht. 

Wat is de levensduur van de FIREFLY batterij?

Onze FIREFLY kan tot 10% ontladen worden. Als we de batterij in totaal 90% ontladen en terug laden (in stukjes eventueel) hebben we 1 cyclus gemaakt. Met onze restcapaciteit van 85% na 5000 à 6000 cycli komt dat op een economische levensduur van rond de 15 jaar. De vermoedelijke levensduur zit rond de 20 jaar met een behoud van 70% van de initiële capaciteit.

Kan ik mijn FIREFLY batterij uitbreiden indien nodig?

Ja, binnen enkele maanden na aankoop en installatie kan de batterij eenvoudig modulair aangepast worden in blokken van 3,6 kWh tot een totaal van 25,2 kWh. Indien je na enkele jaren wil uitbreiden, zullen de gebruikte batterijen worden weggenomen in ruil voor een restwaarde. Of indien beschikbaar wordt de huidige batterij uitgebreid met een  tweedehands batterij met hetzelfde aantal bedrijfsuren. Dit om interne stromen en vermindering van rendement te voorkomen.

Hoeveel garantie is er op FIREFLY?

We bieden 10 jaar garantie op het volledig systeem.

Mag de batterij buiten geplaatst worden?

Liefst niet, en zeker niet in de regen of bij kans op opspattend water. Ook grote temperatuurschommelingen zijn afgeraden vermits er dan condensvorming kan ontstaan binnen de omkasting van de omvormer.

Mag ik tegen de muur monteren?

We raden dit af. De batterij is modulair: je kan in de toekomst uitbreiden, en met wandmontage is dat minder handig.  Een batterijmodule weegt ook ongeveer 30 kilo. 

Wat is de maximumafstand tussen batterij en omvormer?

De afstand tussen de omvormer en de batterijen is beperkt tot ongeveer 6 meter in kabellengte tussen de 2 aansluitpunten (omvormer – batterij) voor de FIREFLY. Voor LUNA is dat 10 meter. Zo worden  verliezen en opwarming van de kabel tot een minimum beperkt.

Mag de FIREFLY in Nederland geplaatst worden? Krijg ik dat gekeurd?

Zeker, onze systemen zijn Synergrid gekeurd. Dit is zowat de strengste eis in Europa. Vanaf 2021 gaat Nederland waarschijnlijk ook de Synergrid-keur als vereiste nemen.

Wat met het capaciteitstarief?

Het capaciteitstarief komt eraan, wat een extra belasting op gemaakte pieken betekent. Hoewel op dit moment nog niet bekend is hoeveel deze belasting effectief zal zijn, stelt een batterij je in staat om aan 'peak shaving' te doen, wat de terugverdientijd op zijn beurt ook zal verkorten.

FIREFLY: moet er voor de backup functie capaciteit in de batterij worden gereserveerd?

Voor de backup functie hoef je geen capaciteit te reserveren. Bij wegvallen van het net gaat de resterende batterijcapaciteit dienen als backup. Indien er nog PV is op de hybride omvormer gaat deze ook nog steeds energie leveren voor de load en het teveel ook in de batterij stoppen.

FIRELFY: kan je de batterij en omvormer toevoegen aan een bestaande installatie?

Op bestaande installatie (PV en omvormer) kan je AC parallel onze installatie hangen.

We zien evenwel niet op de app hoeveel energie er door de bestaande PV installatie gemaakt en gebruikt wordt.

Laadpalen

Houden jullie laadpalen rekening met het opgewekt PV vermogen?

Ze houden geen rekening met het opgewerkt PV vermogen maar houden wel rekening met injectie in het net. De Home-module houdt rekening met injectie op het net door middel van zonnepanelen in eco-stand. Hiermee gaat de Home met lager vermogen (6A) laden en zal die de extra injectie die gemeten wordt door de faseclip bijsturen op de home. 

Hebben jullie systemen een actieve loadbalancing?

Al onze systemen zijn beschikbaar met load balancing, behalve de Mobile. Deze toepassing kan op verschillende manieren opgebouwd worden en wordt bepaald door de installateur afhankelijk van het laadpaalproject. 

Kunnen deze gebruikt worden met badges van andere merken om publiek te laden?

Ja, al onze industriële laadpalen kunnen publiek opengesteld worden. Daardoor kunnen openbare badges gebruikt worden om hier te laden. Let op: dit is enkel mogelijk als de palen publiek opengesteld worden.

Wat bij meerdere laadpunten bij een particuliere woning?

Bij meerdere laadpunten aan een particuliere woning wordt gekeken naar het inkomend vermogen. Afhankelijk van de situatie wordt gekozen voor meerdere aparte wallboxen (zonder vaste kabel) of meerdere Home-modules (met vaste kabel).

Welk type beveiliging is nodig voor elk laadpunt?

De Home beschikt over een interne DC beveiliging van 6 mA. Deze heeft een  nood aan een differentieel type A (40A 30mA) en een automaat met een ampèrage van 32A of amperage inkomend vermogen. Ons Advanced en Cluster gamma heeft dezelfde beveiliging nodig, maar dan driefasig en 40A 30mA type B (!) en automaat 32A.

Kunnen we de vaste kabel gemakkelijk veranderen?

Op zich is dit mogelijk maar door de garantievoorwaarden van Powerdale zal dit ten koste zijn van de resterende garantie.

Let op: als er een type 2 is, moet dit opnieuw naar een type 2 gekoppeld worden.

Welke abonnementen zijn er en wat houden deze in?

De fleet manager kan via een betalend platform alle activiteiten van gebruikers of bestuurders in het bedrijf beheren. Hierbij zijn twee opties beschikbaar:

 • Nexxtmove Flex: 6 euro per maand per laadpunt.
 • Nexxtmove Business: eenmalige kost van 300 euro per laadpunt.

Omvormers

Waarvoor dient een omvormer?

Een omvormer zet de gelijkstroom die werd opgewekt door zonnepanelen om in wisselstroom.

Zonnepanelen

Van welk materiaal worden zonnepanelen gemaakt?

Sillicium is het chemische element waar panelen mee worden gemaakt. De kristallen kunnen verkregen worden in POLY en MONO cellen.

POLY-cellen

 • Cellen die zijn samengesteld uit verschillende kleine rest-stukjes.

MONO-cellen

 • Cellen die uit een en dezelfde batch sillicium komen. Deze worden niet samengesteld.
Wat betekent Kilowatt piek?

Wordt gebruikt om uit te drukken hoeveel Watt een installatie heeft.

 • 1 kWp = 1000Wp
Wat betekent Kilowatt uur?

Uitdrukking/maat eenheid van de opgewekte energie.

Montagemateriaal

Voor welke type daken hebben jullie montageoplossingen?

We hebben echt voor elk dak de juiste oplossing. We maken een onderscheid tussen hellend dak, plat dak en grondinstallaties. 

 • Voor hellende daken hebben we systemen voor de onderdakconstructie met schroeven of een handig schuifsysteem.
  Dan hebben we voor specifieke dakbedekking aangepaste oplossingen:
  • Steeldeck
   Zink
   Pannen
   Leien
 • Voor platte daken:
  • Bitumen
   EPDM
   PVC
   Kiezel
   ...